Maandstenen

 

Edelstenen passend bij de geboorte maand

Het is niet bekend hoe de specifieke maanden werden gekoppeld aan diverse edelstenen. Hoewel sommige speculeren dat de oorsprong terug gaat naar Bijbelse Tijden toen het borstschild of de borstlap van een Hoge Priester was gedecoreerd met 12 verschillend gekleurde edelstenen in drie rijen van vier stenen voor de twaalf stamvaders.
In de loop van de tijd werden deze edelstenen geassocieerd met de zodiak en de verschillende maanden van het jaar.
Dit was het begin van een traditie om elke maand een kleurrijke edelsteen te dragen als amulet. Oorspronkelijk droeg men bij toerbeurt alle twaalf stenen passend bij de maand van het jaar om zo optimaal van de hun toegeschreven krachten te profiteren.

In het geloof dat de verschillende edelstenen magische krachten zouden hebben voor de individuele persoon geboren in de betreffende maand, begon men de steen die werd geassocieerd met de geboortemaand, het hele jaar door te dragen.

Onder de titel Emblems of the twelve apostles publiceerde de National Association of Goldsmiths of Great Britain and Ireland een lijst met geboortestenen.  Elke maand van het jaar een eigen steen en een eigen kleur. De Britten hebben de geboortestenen niet uitgevonden. Wie wel, is niet meer te achterhalen. De gewoonte om geboortestenen te dragen is waarschijnlijk al populair geworden in de vijftiende of zestiende eeuw in Polen.
In 1912 publiceerde ook de American National Associations of Jewelers een lijst met de verschillende edelstenen bij de diverse maanden. Wat eerst als controversieel, gebaseerd op de commercie werd beschouwd, wordt nu geaccepteerd als de officiële lijst van geboortestenen. Aan de lijsten is in de loop van de decennia wel een en ander  toegevoegd. Zelfs nu worden er nog regelmatig stenen op de lijst bijgeschreven.
Amerika’s prominentste edelsteenexpert, G.F. Kunz (1856-1932), gemmologen kennen hem ook als de naamgever van de edelsteen kunziet (de roze/lila variant van de spodumeen) en auteur van diverse wetenschappelijke boeken en ontelbare artikelen, speelt een belangrijke rol in de karakterisering van geboortestenen en de tijdvakken waarin ze thuishoren.
Kunz is de auteur van The Curious Lore of Precious Stones, over de krachten die door de eeuwen heen aan edelstenen zijn toegeschreven en door hedendaagse auteurs nog steeds worden toegeschreven. Waarschijnlijk werden vroeger de zogenoemde geboortestenen of beter gezegd de steen van de maand door iedereen tijdens die betreffende maand gedragen, omdat ze juist in die maand extra krachtig zouden zijn. Als dat het geval is, zou je ze alle twaalf moeten verzamelen en in de juiste volgorde dragen.

De basis lijst:

Januari donker rood granaat
Februari paars Amethist
Maart licht blauw aquamarijn
April wit (transparant) diamant
Mei helder groen smaragd
Juni wit / creme parel
Juli rood robijn
Augustus licht groen peridoot
September diep blauw saffier
Oktober meerkleurig opaal
November geel topaas
December hemelsblauw turkoois