April =Diamant
Als cadeau voor een jarige in de maand april is diamant de steen bij uitstek. Als een van de hardste substanties op deze aarde, zijn diamanten miljoenen jaren geleden ontstaan. De diamant is de traditionele geboortesteen voor de maand april en heeft een speciale betekenis voor diegenen die in deze maand zijn geboren. Hij wordt geacht de drager betere relaties te brengen en de innerlijke kracht te versterken. Diamant dragen zou ook andere voordelen op leveren zoals een betere balans, helderheid en overvloed.
Diamant is de hardste natuurlijke edelsteen met hardheid 10 op de schaal van Mohs. Bestaat uit bijna zuivere koolstof (C), is enkelbrekend 2,417, SM= 3,52 en heeft een zeer goede warmtegeleiding.
De meest bekende is de kleurloze diamant, die wordt beoordeeld aan de hand van de 4 C’s: carat (gewicht), colour (kleur), clarity (helderheid) en cut (slijpsel).
Het populairste is de briljantvorm: 57 facetten ontworpen in 1917 in New York.
Bij de kleurloze geldt: hoe witter hoe beter. Maar diamant heeft ook sporenelementen in zijn kristalstructuur. De gelige stenen bevatten minuscule hoeveelheden stikstof en de stenen die naar blauw neigen boron.
Diamant staat symbool voor eeuwige liefde en uitermate geschikt als cadeau voor een liefde.
En nu is er meer keus dan ooit. Je kunt creatief zijn en een zogenaamde ‘fancy colored’ diamant – een diamant met een kleurtje – cadeau doen. Deze gekleurde diamanten zijn natuurlijk, zeldzaam en een echt exotische cadeau van de aarde. Diamanten met een zweem van geel, rood, roze, blauw en groen verschillen in intensiteit van vaag tot levendig en hoe meer kleurintensiteit des te hoger de waarde. Feit is dat diamanten met een sprankelende intense kleur tegenwoordig duurder zijn dan de kleurloze diamanten in gelijke formaat. Maar omdat de ‘fancy colored’ diamanten erg gevraagd zijn, wordt de kleur soms ook wel met behulp van laboratorium technieken in de steen gebracht, ze worden correct aangeduid met ‘color-treated’ – kleurbehandelde – diamanten.
Deze techniek, waarvan de HPHT (High Pressure/ High Temperature) de meest gebruikte en bekendste is, wordt ook gebruikt om de kleur van bruine of gelige diamanten te verbeteren, minder aanwezig te maken. Koop je een diamant vraag altijd aan je leverancier of de diamant enige behandeling heeft ondergaan om de kleur en/of helderheid van de steen te verbeteren.
Behalve verbetering aan natuurlijke diamanten worden ze ook compleet in de laboratoria ‘gegroeid’.
Diamant komt van het griekse woord ‘Adamas’ wat onoverwinnelijk betekend.
De steen werd beschreven in de Encarta, Sanskriet teksten van 400 voor Chr., werd in de beschrijvingen geassocieerd met waardevol en verwondering over deze kristallen. Oude theorieën verhalen over de genezende krachten van de diamant, vertellen over de kristallen die zouden zijn ontstaan door blikseminslag of zouden de tranen van God zijn.
Er is ook belangrijk onderzoek dat teruggaat tot ca.1330 en verhaalt over het diamant slijpen in Venetië. Deze diamanthandel floreerde tot de 15de eeuw dankzij de opening van de Oosterse handelsroutes die de diamant, gevonden in de rivierbeddingen in India, naar Europa brachten. Later vond men diamant in Brazilië (1725); de grootste leverancier is Zuid-Afrika (vanaf 1867); Australië, beroemd om zijn natuurlijke roze diamanten; Rusland en Canada.
Gedurende de Middeleeuwen werd aan de diamant de genezende werking toegeschreven voor de ziektes veroorzaakt door niet goed functioneren van de hypofyse. Dreef men schadelijke stoffen uit door een verhit kristal mee naar bed te nemen, zorgde diamant voor balans, helderheid en kon veel energie geven als hij werd gecombineerd met andere kristallen zoals amethist.