Februari

Februari = amethist

De edelsteen waarvan de oude Grieken en Romeinen geloofden dat deze steen de verslavende krachten van Bacchus zou bezweren, maar die de drager van de steen ook een helder hoofd en een vlugheid van geest zou geven. Door de geschiedenis heen is de steen geassocieerd met vele sagen, legendes en religies in de verschillende culturen.
Amethist komt uit het Griekse ‘amethystos’, wat niet-dronken betekent.
Een van de legendes over de oorsprong van de amethist komt van een Griekse mythe.
Dionysus, god van de verslaving, had een slechte dag en was zeer boos. Hij bezwoer wraak te nemen op de eerste de beste sterveling die zijn pas zou kruisen. En schiep daarvoor een stel stevige tijgers. Toen kwam het onschuldige Amethist voorbij, een mooi jong meisje op weg om de godin Diana eer te bewijzen. Het doodsbange meisje smeekte om te worden gespaard voor de klauwen van de tijgers, waarop Diana haar in een standbeeld veranderde van pure kristallijne kwarts. Toen Dionysos zag wat zijn woede had veroorzaakt weende hij berouwvol tranen van wijn, die de kwarts besmeurde in een paarse kleur en daarmee de edelsteen creëerde zoals we die nu kennen.

Gedurende de Middeleeuwen werden de Engelse regalia gedecoreerd met amethist om de koninklijkheid hiervan te benadrukken. En sinds de Middeleeuwen zijn de ringen van de bisschoppen voorzien van een amethist als symbool van vroomheid en celibaat. Leonardo da Vinci schreef dat amethist de kracht heeft om te beschermen tegen kwade gedachtes en de intelligentie aanscherpt. Boeddhisten geloven dat amethist de vrede en de kalmte van meditatie verhoogt, waardoor het, zelfs nu nog, de uitgelezen steen is voor Tibetaanse gebedssnoeren.

Amethist in fantasieslijpsel i nde collectie van Terrence. Foto: Diebe Media

Amethist is de paarse/ lila variant van bergkristal (kwarts), een schitterende mix van violette tinten, en wordt bijna over de gehele wereld gevonden. Historisch gezien kwam de mooiste amethist uit Rusland en siert menig koninklijk juweel. Tegenwoordig is Brazilië de belangrijkste vindplaats, maar fijne edelsteenkwaliteit amethist wordt ook gedolven in Uruguay, Bolivia en de Afrikaanse landen als Zambia en Namibië. En wordt gevonden in holten, spleten en alluviale afzettingen. Specifieke kenmerken:
DB, RI: 1.54-1.55, SM 2.65, trigonaal kristalsysteem, interferentie figuur Bull’s eye!, H=7.

Deze traditionele geboortesteen voor de maand februari, is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan tinten, vormen en maten voor zeer betaalbare prijzen. Maar natuurlijk zijn de extreem grote stenen, met een intense verzadigde kleur, zeer zeldzaam en dus relatief kostbaar. Het Smithsonian Institution in de V.S. heeft zo’n steen; een amethist van 1.000 ct. ( 1ct. is 0,02 gram)

Amethist is met een hardheid 7 zeer geschikt voor sieraden. Schoonmaken kan met mild afwasmiddel en voor stenen in een ring kun je gebruikmaken van een tandenborstel om de stenen aan de onderzijde schoon te borstelen. Maar pas op met zonlicht. De steen is niet zo geschikt om te zonnebaden, door het (zon)licht en de warmte kan de kleur van de steen vervagen.

Diverse amethisten uit de collectie van Terrence. Foto: Diebe Media