Juni

Juni = parels

Niets is zo elegant als een simpel snoertje parels op een zwart jurkje. Maar tegenwoordig zijn er de gekweekte (gecultiveerde) parels, die een reeks aan kleuren en vormen en formaten hebben, zodat ze geschikt zijn voor hele series spannende sieraden.

Parels vallen met barnsteen en koraal onder een bijzondere categorie edelstenen: de organische edelstenen.

Mosselschelp met vastgegroeide parels
Collectie: Terrence
Foto: Diebe-Media

Parels zijn altijd al bijzonder geweest, werden zelfs aanbeden. In de Perzische mythologie worden ze ‘de tranen van God’ genoemd. Volgens sommige Islamitische legendes, is de parel God’ s eerste creatie. Chinese legendes vertellen dat de maan de macht heeft om parels te creëren en ze voorziet van hemelse glans en mysterie. De Grieken in de oudheid waren ervan overtuigd dat parels de dauwdruppels van de maan waren, verzameld door de oesters die ’s nachts, drijvend op zee, hun schelpen openden.

Parels ontstaan in een schelp, als bij het schelpdier (oester of mossel) een minuscuul klein vreemd ‘object’ binnendringt zoals bijvoorbeeld parasiet of als er een verwonding ontstaat. Dan wordt dit door laagjes parelmoer(aragoniet) ingekapseld.
Bij parels moeten we onderscheid maken tussen de natuurlijke, de Oriënt parel en de gekweekte, de cultivé parel. Daarnaast zijn er twee hoofdsoorten: de oesterparels (zoutwater), en de parels uit de mosselen (zoetwater).

Er zijn parels in de kleuren van het zachte crèmewit naar roze, lila, groen, goud, grijs en zwart. Deze diversiteit in, hoofdzakelijk, gekweekte parels is te danken aan nieuwe parelproducerende landen, nieuw ontdekte soorten parelproducerende schelpdieren en de vraag van de klanten naar meer kleurige colliers en nieuwe stijlen pareljuwelen.

Ooit alleen ontstaan door omstandigheden zijn tegenwoordig de meeste parels op de markt de gecultiveerde parels. Omstreeks 1900 ontdekten de Chinezen dat een object ingebracht in een schelp werd ingekapseld en dus voorzien van een laagje parelmoer. De Japanners, met name Mikimoto, begonnen in 1920 met het kweken van parels. Door een kraaltje van parelmoer of een stukje weefsel van een ander schelpdier in te brengen bij de oester, deze terug te plaatsen in het water op een oesterbank kunnen na anderhalf tot twee jaar de oesters worden opgevist en de parels worden geoogst.

Verschillende vormen en kleuren van gekweekte Chinese zoetwater (mossel) parels
Collectie: Terrence
Foto: Diebe-Media

De parelkweek groeide in Japan uit tot een ware industrie met de Akoya zoutwater parels als bekendste product. Maar de hoogtijdagen voor deze industrie zijn over en het aanbod van de Akoya parel is drastisch verminderd door vernietiging van de oesterbanken door de verontreiniging van de oceaan en het kustwater veroorzaakt door de andere industrialisatie. Ook enkele orkanen hebben huisgehouden op de oesterbanken. De Akoya gecultiveerde parels zijn vooral bekend door hun buitengewone glans, die voor een deel ontstaat door de kweek in water met lage temperatuur.

I

Oester met gekweekte Akoya parels
Collectie: Terrence
Foto: Diebe-Media

n de warmere oceanen van de Zuid Pacific, worden door grotere schelpen de Zuidzee gecultiveerde parels en de Tahiti parels geproduceerd, die ook groter kunnen worden als de Akoya, wel tot 20 mm. De Zuidzee cultivé parels zijn wit, crème en goudkleurig met een satijnen glans. Australië, de Filippijnen en Myanmar(Birma) zijn de bekendste leveranciers. De populaire Tahiti cultivé parels komen niet alleen in de natuurlijke ‘zwarte’ kleur voor maar in een groot kleurscala zoals pistache, zilver, aubergine, groen en steenkool. Gelukkig zijn tegenwoordig ook de multikleur colliers in de mode. Het duurt nogal lang voordat men voldoende parels in de gelijke kleur en met dezelfde glans voor een collier bij elkaar heeft.

Zuid zee parels en Keshi (kernloze) Zuidzee parels
Collectie: Terrence
Foto: Diebe-Media

Het huidige grote aanbod van cultivé parels in de markt, zelfs de traditioneel uitziende witte snoeren, zijn veelal zoetwaterparels uit China. De meeste zoetwaterparels zijn gekweekt met een stukje weefsel in plaats van een rond kraaltje. Daardoor is de parellaag dikker en zijn de parels bijna nooit perfect rond. Deze parels worden geproduceerd in diverse kleuren, naast het wit ook in zacht oranje, licht paarse en roze

Er bestaan dus vier belangrijke types van gekweekte parels, te weten de Akoya parels, Tahiti parels, Zuidzee parels en zoetwaterparels (freshwaterpearls).

Behandelingen: de parels kunnen kunstmatig worden (bij)gekleurd met natuurlijke zouten of met zilvernitraat om ze zwart te maken. Ook bleken en polijsten komt voor. Een goede leverancier zal de koper hiervan altijd op de hoogte stellen.

Imitatie parels kunnen (vaak) gemakkelijk worden herkend omdat ze dikwijls  bestaan uit een glaskraal met een laklaag of een laag van bijvoorbeeld een mengsel van lijn met vissenschubben en daardoor een veel gladder oppervlak hebben als de cultivé of oriënt parel.

Parels zijn goed te combineren met andere edelstenen. In dit collier zijn stukjes tanzaniet verwerkt.
Collectie: Terrence
Foto: Diebe-Media

Parels worden op basis van 5 kwaliteitsfactoren beoordeeld, te weten:

  • luster (glans)
  • kleur
  • gaafheid van de parelmoer laag (oppervlakte, ruwheid en vlekken)
  • vorm van de parel (perfect rond is zeldzaam)
  • dikte van de parelmoer laag (huid)
  • grootte, diameter
  • matching van de verschillende parels in een collier

Omdat de parels een natuurlijke organische materiaal is en tamelijk zacht (2,5 tot 3.5 op de schaal van Mohs) is het verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan en ze:

  • niet in aanraking laten komen met zuren of oplosmiddelen, cosmetica, parfum en haarspray/lak
  • nooit verhitten
  • op gezette tijden parelcollier opnieuw laten knopen
  • niet bewaren samen met sieraden met (hardere) edelstenen in een plastic verpakking, een afgesloten doos of kluis (ze moeten kunnen ademen)

Het beste voor parels is om ze regelmatig te dragen, want onze huid bevat stoffen die de parels doen glanzen!