Maart

Maart hoort bij aquamarijn

Eigenlijk heeft de maand maart twee stenen: de aquamarijn en de bloedsteen. Maar omdat aquamarijn de belangrijkste is beperken we ons nu even tot deze edelsteen.

Geslepen 113.24 ct. aquamarijn door Master Gem Carver, Michael M. Dyber. Gebruik foto met dank aan Michael Dyber.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De naam aquamarijn is afgeleid van het Latijnse woord aqua, wat water betekend en marijn, dat is afgeleid van marina, wat de zee betekend. De serene kleur van aquamarijn zou het temperament kunnen beheersen en de drager kalm en nuchter en gezond verstand geven. Zoals je mag verwachten van een edelsteen die zeewater heet vangt de aquamarijn de kleuren van de zee. Dit lid van de beryl familie, waartoe ook de smaragd behoort, wordt gevonden in een grote verscheidenheid blauwe kleuren van pastel blauw en blauwgroene tinten tot een diep hemelsblauw. Alle kleuren blauw van het zeewater.
Zijn bleke, koele kleur complimenteert uitstekend de voorjaar- en zomergarderobe, maar ziet er ook erg goed uit bij de aardetinten en is een perfecte compagnon voor de grijstinten

Aquamarijn is meestal licht van kleur die loopt van een groenig blauw via blauwgroen naar hemels blauw; in grotere stenen is de kleur meestal intenser.

De legendes verhalen dat de aquamarijn de schat is van de zeemeerminnen, dat het de kracht heeft om de zeelieden op zee te beschermen en ze een veilige reis te geven. Zijn krachten zouden nog sterker zijn als de steen in water is ondergedompeld.  Naast het vermogen om de golven te kalmeren, kan aquamarijn volgens de legendes ook een rustgevende invloed hebben op relaties. De kracht om een lange en gelukkige relatie te bevorderen maakt het een relatie cadeau bij uitstek. Dromen over aquamarijn zou betekenen dat je nieuwe vrienden ontmoet.

Deze elegante edelsteen, de maandsteen voor maart, met zijn ijzige kleuren is een tijdloze klassieker in edelsteenjuwelen.

Aquamarijn is een zeer heldere edelsteensoort, maar er kunnen kristalveren (lagen kleine kristalletjes), naaldvormige insluitsels  in voorkomen, evenals 2-fasen insluitsels. En heeft altijd een blauwtoon. Voor sieraden worden de heldere en de blauwste exemplaren het meest gewaardeerd. Als je een groentoon in het blauw prefereert zul je merken dat deze stenen minder kostbaar zijn. Ook als ze minder helder zijn gaat de prijs aanmerkelijk naar beneden.

Veel aquamarijnen worden tegenwoordig met hitte behandeld om de gele of groene toon te verwijderen en de blauwe kleur intenser te maken. Hoewel deze behandeling permanent is en in  de edelsteenhandel algemeen is geaccepteerd, behoort deze informatie wel altijd aan de koper te worden verstrekt.
Aquamarijn wordt gemijnd in een aantal exotische landen zoals Nigeria, Madagaskar, Zambia en Mozambique. Ook uit Pakistan en Afghanistan is aquamarijn bekend. Het merendeel van de huidige edelstenen komt uit Brazilië.

Specifieke kenmerken:
Dubbelbreking, R.I= 1.56-1,565 tot 1.59-1.599, SM= 2.65-2.85, H=7,5-8, hexagonale kristal systeem, glasglans.
Met zijn hardheid van 7,5 op de schaal van Mohs is aquamarijn zeer geschikt voor sieraden die dagelijks gedragen kunnen worden. Schoonmaken kan met een mild afwasmiddel en een zachte tandenborstel om ook de onderkant van de steen in het sieraad schoon te maken.