Tips & Trends

Paars is dé kleur voor 2018

Met PAARS als kleur voor 2018 nemen we afscheid van de ‘Greenery’ – het groen van 2017. De kleurexperts in Carlstadt, New Jersey op het hoofdkantoor van het Pantone Instituut hebben de kleur paars -Ultra Violet- gekozen als de kleur voor 2018. De stelling van deze experts is dat de dramatisch provocatieve en bedachtzame paarse kleur, Pantone 18-3838 Ultra Violet, de originaliteit, de vindingrijkheid en het toekomst gericht denken communiceert.

Amethist, een van de edelstenen die goed in het kleurschema voor 2018 past. Foto: Diebe- Media

Een beschrijving die wel past bij de kwaliteiten van amethist, die edelsteen die steeds weer zijn weg vindt in de topjuwelen. Gegeven het feit dat amethistkristallen kunnen worden gevonden in grote formaten met een egale en diepe kleursaturatie tegen toch nog betaalbare prijzen, geeft sieraadontwerpers tal van creatieve kansen die het werken met de veel duurdere saffieren en robijnen ontberen. Bovendien is amethist, of paarse kwarts, een relatief harde steen die een respectabele 7 scoort op de schaal van Mohs,  na diamant, helemaal op top met 10, robijn en saffier op 9 en topaas op 8.

In de oudheid was amethist net zo geliefd als smaragd of robijn. De paarse gloed van de amethist verloor zijn glans begin 1900 door een enorm aanbod van goedkope en inferieure kwaliteit amethist. Tot ongeveer tien jaar geleden werd amethist zelden gebruikt door de ontwerpers van top juwelen bij de vooraanstaande maisons aan de Place Vendôme in Parijs, maar gezien in de nieuwe creaties van Van Cleef & Arpels, zoals het halssieraad ‘Secret de Cassis’ of  de nieuwe ontwerpen van Bvlgari bewijzen dat amethist weer helemaal meetelt.

Oorspronkelijk bekend als de Koninklijke Steen, vanwege zijn majesteitelijke kleur die macht symboliseert, was het alleen (kerk)vorsten toegestaan de steen te dragen. Dit verklaart waarom amethist te vinden is in alle koninklijke collecties wereldwijd van het oude Egypte tot aan de Britse kroonjuwelen. Amethist werd eeuwenlang overvloedig gebruikt, maar het meest tijdens de Art Deco periode. Juweliers waardeerden de steen bijzonder vanwege de levendige kleur, het formaat en de mogelijkheid om het in grote geometrische vormen te slijpen om te passen in hun opvallende, minimalistische ontwerpen.

Amethist is de geboortesteen van februari en naar men gelooft ook de steen voor vrede en matigheid. In oud Grieks refereert zijn naam aan de eigenschap om dronkenschap te voorkomen omdat de naam betekend: ‘zonder dronkenschap’. De steen wordt geacht te helpen bij de afkickverschijnselen van alcohol- en drugs verslaving maar ook te helpen bij de verlichting van reumatische pijnen en verlichting te geven bij slapeloosheid.


De kleurtrend voor 2017 – Groen

We zien dit jaar een verrassende terugkeer van de kleur groen als gevolg van de trend terug naar de natuur. We zien dat de kleur door wordt designers verwelkomd, in interieurs, in de mode en natuurlijk ook in de accessoires en dus ook in de (edelsteen)sieraden.

Smaragd in klassiek slijpsel. Foto: Diebe-Media


Met alsmaar groeiende populariteit van de Paraiba toermalijn en de blijvende populariteit van turkoois en lapis lazuli blijven de blauwe edelstenen nog steeds zeer gewild en in de mode. Maar op Baselworld, de grootste Europese inkoopbeurs voor horloges en juwelen, maakte een andere kleur furore: groen.

Pantone, de wereld autoriteit op gebied van kleur, kondigde afgelopen december aan dat de kleur voor 2017 groen zou zijn. Greerery. Bij deze kreet denken wij in Nederland natuurlijk al snel aan de groente/fruit/bloemenveiling. Maar daar heeft het dus niets mee van doen. Ook de edelsteen en juwelenbeurs in Idar Oberstein in oktober heeft Greenery als thema gekozen.

Chrysopraas, cabochon geslepen in zilveren ring. Foto: Diebe-Media

 

En ze hebben gelijk bij Pantone. We zien heel veel groen. Vanwaar deze aantrekkingskracht van groen? Omdat het voorjaar is en we het groen in onze tuinen en in de landschappen verwelkomen? Of omdat groen staat voor jong, vitaal en groei?
Groen is er in veel kleurnuances: mosgroen; olijfgroen; zeegroen; varengroen; junglegroen; lime-groen; enzovoort,
  heel veel kleuren groen vernoemd naar de natuur om ons heen.

Gelukkig hebben we in edelstenen ook een hele grote variatie in groene stenen en ook in de prijs. De echte kostbare edelsteen, zoals smaragd, is niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn heel veel betaalbare groene edelstenen. Om er een paar te noemen: verdeliet – de groene toermalijn; tsavoliet, een groene granaat; chrysopraas, een groene chalcedoon; jade – zowel de nefriet als de jadeite.

Ook de peridoot en zelfs de klassieke jaren 1970 malachiet met zijn licht en donker groen streeppatroon komen we veel
  bij de ontwerpers tegen.

 

 

 

Peridoothanger. Foto: Diebe-Media